Piwo z konopi indyjskich
Posted by Marijuana Doctors on 08/08/2017 in Konsumpcja
Zaktualizowano 6 grudnia 2018 r. Treść medyczna zweryfikowana przez Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer
Produkty spożywcze są nasączane konopiami indyjskimi, aby połączyć właściwości lecznicze z wygodnym systemem dostarczania. Z medycznego punktu widzenia żywność i napoje nasączone medyczną marihuaną stanowią kolejną opcję leczenia pacjentów cierpiących na wyniszczające schorzenia.
Koncentraty z konopi można łatwo dodać do żywności lub napojów, a produkty te można kupić w punktach sprzedaży. Większość licencjonowanych poradni ma w swoim menu co najmniej kilka produktów jadalnych. Napoje takie jak napoje gazowane i herbaty są popularne, ale połączenie piwa z napojem alkoholowym nadaje medycznym marihuanom nowy wymiar.
Co to jest piwo z konopi?
Piwo to napój fermentowany, w którym do produkcji alkoholu wykorzystuje się jęczmień, zboże i drożdże. O smaku piwa decyduje ilość i rodzaj dodanego chmielu. Piwowarzy eksperymentują z różnymi rodzajami chmielu i innych ziaren, aby uzyskać różne profile smakowe piwa. Zamiast chmielu można stosować konopie indyjskie w celu ubarwienia profilu smakowego piwa.
Jest to interesujące połączenie popularnego napoju alkoholowego z szeroko rozpowszechnionym narkotykiem rekreacyjnym. Zaskakujące jest, że tak długo trwało, zanim piwo z konopi stało się popularne, ale z pewnością teraz już tak. Piwo z konopi zawiera taką samą ilość alkoholu, co inne piwa, ale nie daje takiego haju, jaki zwykle kojarzy się z marihuaną.
Napoje z dodatkiem konopi są dostępne w większości sklepów. Stanowią one wygodny sposób konsumpcji medycznej marihuany dla osób, które nie chcą palić lub mają problemy z jedzeniem ze względu na swój stan zdrowia. Napoje z konopi są łatwe do przełknięcia i mogą być aromatyzowane, aby ukryć nieprzyjemny smak marihuany.
Jak robi się piwo z konopi?
Istnieje wiele przepisów na piwo z marihuany, ale podstawowy proces jest taki sam. Skrobia jest zamieniana w cukier, a następnie cukier jest fermentowany w alkohol. W tradycyjnym piwie używa się skrobi jęczmiennej, ale można wykorzystać dowolne ziarno. Ilość skrobi w ziarnie decyduje o ostatecznej objętości alkoholu w produkcie końcowym.
Chmiel tradycyjnie dodaje się do piwa na różnych etapach procesu warzenia, aby uzyskać różne efekty. Można go włączyć do pierwotnego zacieru, dodając do ziarna na początku procesu warzenia. W takim momencie powstaje dobrze zbalansowane piwo o mało gorzkim smaku.
Aby wydobyć z chmielu więcej gorzkiego smaku, można dodać go do mieszanki po tym, jak ziarna zamienią się w cukier. Na tym etapie używa się wrzącej wody, a chmiel można umieścić bezpośrednio we wrzącej wodzie i pozostawić w niej przez cały proces fermentacji.
Chmiel można też dodać do piwa po schłodzeniu sfermentowanej mieszanki. Proces ten nazywa się chmieleniem na sucho, a jego efektem jest zazwyczaj bardziej aromatyczne piwo. Dodanie chmielu ma zasadniczy wpływ na smak produktu końcowego.
Kwiaty konopi można dodawać wraz z chmielem na każdym etapie procesu warzenia piwa. Można je także stosować zamiast chmielu. Aromat chmielu i konopi jest podobny, choć może się różnić w zależności od użytej odmiany konopi.
Jak działa piwo z konopi?
Połączenie alkoholu i marihuany może mieć interesujące działanie. Prawdopodobieństwo upicia się piwem z konopi jest większe niż upalenia, ale połączenie to daje wyjątkowe odczucia. Zawartość piwa z konopi jest różna w zależności od rynku, na którym jest oferowane. Zatwierdzone przez władze federalne napoje na bazie piwa z konopi indyjskich są produkowane bez zawartości THC, dlatego można je legalnie sprzedawać poza licencjonowanymi punktami sprzedaży.
Piwo konopne zapewnia odurzający efekt alkoholu z relaksującym lub pobudzającym posmakiem konopi. Konopie zawarte w piwie zmniejszają również efekt kaca spowodowany alkoholem. Wstępne badania sugerują, że konopie zawarte w piwie łagodzą kilka negatywnych skutków spożywania alkoholu - zmniejszają lęk, stany zapalne i chronią przed chorobami wątroby.
Chociaż w piwie z konopi jest niewiele THC lub nie ma go wcale, użytkownicy mogą odczuć działanie CBD, które wydaje się obniżać poziom alkoholu we krwi w porównaniu z piwem bez konopi. Połączone działanie alkoholu i konopi może skutkować przyjemniejszym snem niż ten, który może wywołać alkohol. A jeśli po nocy spędzonej na piciu piwa z marihuaną obudzisz się bez kaca, to będzie to dodatkowa korzyść.
Najlepsze zastosowania piwa z konopi
Trzeba przeprowadzić więcej badań nad piwem z konopi, aby uzyskać jednoznaczne dowody na jego zdrowotne właściwości. Wydaje się, że ma ono takie samo działanie, jak medyczna marihuana z tych samych szczepów. Podobnie jak inne napoje na bazie konopi indyjskich, piwo z konopi indyjskich wydaje się zapewniać właściwości lecznicze wraz z pewnymi skutkami działania alkoholu.
Olej z konopi wydaje się łagodzić negatywne skutki alkoholu, dzięki czemu piwo ziołowe jest społecznie akceptowalnym sposobem spożywania medycznej marihuany. Piwo to kolejny sposób na podanie dawki marihuany, która uśmierzy ból, zmniejszy napady drgawek lub uspokoi niepokój. Następnym razem spróbuj połączyć piwo marihuanowe z pizzą, gdy będziesz miał ochotę na to ulubione połączenie.
Dowiedz się więcej
Aby dowiedzieć się więcej na temat korzyści zdrowotnych płynących z picia piwa z konopi, znajdź lekarza specjalizującego się w marihuanie w Twojej okolicy. Lekarz specjalizujący się w marihuanie odpowie na wszystkie Twoje pytania dotyczące piwa z konopi indyjskich oraz innych produktów i napojów na bazie konopi indyjskich. Dowiedz się, czy kwalifikujesz się do otrzymania medycznej marihuany w ramach programu obowiązującego w Twoim stanie i uzyskaj dostęp do licencjonowanych poradni w Twojej okolicy.
Piwo to tylko jeden z dostępnych napojów, do produkcji których używa się konopi. Istnieje kilka innych sposobów podawania medycznej marihuany, które mogą być dla Ciebie wygodne i pasować do Twojego stylu życia. Nie musisz palić marihuany, aby korzystać z jej leczniczych właściwości.